Olvasói levelek 2016/1

Örömmel és érdeklődve vettem kézbe az Egyházfórum 2015/3. számát. A súlyponti téma nagyon is aktuális, de még nem könnyű átérezni, felfogni, hogy mennyire, mivel nekünk még van elég vizünk, a levegőnk még nem annyira mérgezett (hiszen még élünk) stb. Azt már nehéz elképzelni, hogy a gyerekeink életében ez nem marad így, és ebből háborúk lehetnek.

Apránként olvasgatom a cikkeket, ahogy van rá egy vagy fél nyugodt órám.

Nagyon sajnálom, hogy nincs már a főszerkesztői első oldal, amelyben bevezetőt kaptam az adott lapszám írásaihoz. Most kinyitom, és rögtön „mellbe vág” az első tanulmány. El voltunk kényeztetve…

Nem szoktam egyházi témájú internetes oldalakon bolyongani, most mégis megtettem, mivel egyes „igaz” katolikusok állítólag lemondásra szólították fel a pápát. […] Mivel nem vagyok járatos a katolikus irányzatok témában, csak pislogtam, hogy ennyire „éles” lenne a helyzet? Nem tudom, hogy ez csak pár nagyon hangos ember, vagy tényleg egy komolyan veendő létszámú és befolyású, a status quóval elégedetlenkedő formáció.

J. H., Pécs

 

Köszönöm az Egyházfórum jubileumi számát.

Gratulálok elsősorban Önnek és mindazoknak, akik 30 éven át gondolataikkal, tevékenységükkel lehetővé tették az Egyházfórum 30 évvel ezelőtti megszületését és 30 éves fennállását. Önállóságuk értékét nagyra becsülöm. Kívánom, hogy ez hosszú távon is megmaradhasson. Bízzunk abban, hogy előbb utóbb az érdeklődő fiatalok száma is növekedni fog!

Adó 1%-kal általában sajnos nem tudok segítséget nyújtani, de a budapesti konferencia támogatására szívesen utalok át egy összeget. Ugye, mehet ugyanarra a számlára, amely az utolsó előtti oldalon van?

N. R., Németország

 

Tegnap jött meg az Egyházfórum utolsó száma, a fő tanulmányokat átolvastam, és nagyon tetszik. Szerintem az aktuál-egyházi-egyházpolitikai írások egyszerűen nem mennek át Magyarországon, de a Zsinat még kimeríthetetlen téma lehetne. A Neuner–Zulehner könyv is szenzációs szerintem, és az sem került be kellőképpen az egyházi köztudatba. Talán azzal is érdemes lenne foglalkozni.

Az elmúlt évtizedekben sokszor nem voltam elégedett az Egyházfórummal, de ebben a fundamentalista-konzervatív vagy éppen semmilyen tengerben mindenkori állapotában is hiánypótlónak tartottam.

F. D., Kecskemét

 

Már meg is érkezett az Egy reformzsinat üzenete című könyv, amelyet talán compendiumnak is nevezhetnék, mert nagyon jól összefoglalja a II. Vatikáni Zsinat tanítását. Sok kiegészítéssel, kiváló teológusok által és a szerző jó megvilágításában, kiemelve a leglényegesebb, igazán „reform üzeneteket”. Arra is hasznos lehet, ha valaki az összes dokumentumot nem akarja, nem tudja elolvasni, ebben a könyvben mindent, a legfontosabbakat megtalálhatja. Isten áldását kérem további munkálkodásukra.

Egy szerzetesrend nyugalmazott apátja