Több KEHI vizsgálatot! (Nyílt Levél Lázár Jánosnak)

Tisztelt Miniszter Úr!

Nagy érdeklődéssel olvastam a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében végzett Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatának eredményeiről szóló beszámolókat. Megnyugtató, hogy van egy KEHI-nk, amely elfogulatlanul vizsgálja a norvég közpénzek felhasználását, és egy minden gyanún fölül álló vizsgálat végén ki meri jelenteni, hogy a támogatásokat odaítélő konzorcium visszaélt a norvég kormány bizalmával! Kit érdekel, hogy a norvég kormány elégedett volt a pénzek elosztásával, és tiltakozik a KEHI eljárása ellen! Mi köze hozzá? Az a pénz, ami bejön az országba (Norvégiából, az EU-ból vagy az USA-ból), a miénk, és azt teszünk vele, amit akarunk, vagy amit a magyar kormány akar (kétharmaddal ez úgyis egyre megy)! Ilyen hatékony és bátor szervezetre van szükség, mint a KEHI!

Tisztelt Miniszter Úr!

Kérem, engedje meg, hogy javasoljam Miniszter Úrnak a vizsgálatok kiterjesztését a magyar közpénzek szétosztására is. Nem kizárt ugyanis, hogy a norvégok, az amerikaiak vagy az Ökotárs ügynökei beszivárogtak a kormányhoz közel álló magyar civil alapokba is, mint a Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Magyar Művészeti Akadémia az OTKA és a mások. Ugyanazokat a szempontokat javaslom érvényesíteni, mint az NCTA vizsgálata esetén. Nevezetesen:

• Kizárt-e, hogy a magyar adófizetők pénzéből származó támogatások elosztásánál az általunk nem ismert objektív kritériumok mellett szubjektív szempontok is érvényesültek?
  • Kizárt-e, hogy az elvileg minden magyar civil szervezet számára biztosítható pénzből mindenekelőtt jól körülhatárolható körök, netán bizonyos párt holdudvarához tartozók előnyben részesültek?
  • Kizárt-e, hogy a pályázatok elbírásánál indoklás nélkül utólag manipulálták a pályázati sorrendet, vagy módosították a pontszámokat, és így a támogatásokról olyan pályázók is eleshettek, akik egyébként színvonalas pályázatot nyújtottak be?
  • Kizárt-e, hogy a nyertes pályázók nem támogatható költséget is elszámoltak, esetleg a támogatás terhére saját használatra szolgáló tárgyakat vásároltak, vagy más szabálytalanságot követtek el?
  • Kizárt-e, hogy a kedvezményezettek pénzben, cikkben, alkotásban, szimpátiatüntetésen vagy más módon pártokat vagy pártrendezvényeket támogatottak?

Ha bármilyen visszaélés, hűtlen kezelés, csalás vagy egyéb szabálytalanság bebizonyosodna, úgy javaslom Miniszter Úrnak, hogy a KEHI ezzel kapcsolatos jelentését is küldje meg az Európai Bizottságnak, de talán a norvég és amerikai kormánynak is, nehogy a végén még a korrupcióval vagy bűnrészességgel vádoljanak bennünket, és a magyar kormányhoz közel álló személyeket tiltsanak ki egyes országokból.

Ja, majd elfelejtettem: a KEHI terheit megkönnyítendő, ezennel kijelentem, hogy minket kihagyhatnak a vizsgálatból, ugyanis hazai állami pályázatokon az Egyházfórum Alapítvány nem igen szokott nyerni (tavaly öt pályázatot adtunk be, mind elutasították, de méltósággal elszenvedjük, hogy bár fizetést vagy honoráriumot nem tudunk fizetni munkatársainknak, és egy szerkesztőségi számítógépet sem tudunk vásárolni, a nevezési díjak megfizetésével támogattuk az NKA-t). Személy szerint nekem sincs több szerencsém, de büszke vagyok rá, hogy más, arra érdemesnek tartott személy neve mögé bújva kifejezetten sikeres pályázó vagyok. Azt, hogy valamilyen norvég vagy amerikai alaphoz sohasem nyújtottunk be támogatási kérvényt, Miniszter Úr bizonyára már tudja az eddigi vizsgálati eredményekből.

További hatékony munkálkodást kívánok tisztelettel:
Wildmann János