Pápai kezdőrúgás

A hamarosan megjelenő Ferenc pápa legendárium című könyvemben szereplő legendák egyikében Kiss Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök – úgy is mint a magyar katolikus papok labdarúgó válogatottjának egykori középcsatára és a gyulai Katolikus Labdarugó Akadémia alapítója – meghívja Ferenc pápa kedvenc csapatának a Buenos Aires-i Club Atlético San Lorenzo de Almagronak öregfiú csapatát, hogy a pápa máig kedvencei megmérkőzzenek a magyar papi válogatottal. És láss csodát, legendámban kedvenc csapata és labdarúgó oltártestvérei kedvéért maga Ferenc pápa is elkíséri az öregfiúkat, és a kezdőrúgásra is vállalkozik. A meccs eredményét természetesen nem árulom el, és az egészet elsősorban azért hoztam szóba, hogy érzékeltessem, nem vagyok Kiss-Rigó püspök ellendrukkere. Még lélegzetelállító öngólja után sem.

A hamarosan megjelenő Ferenc pápa legendárium című könyvemben szereplő legendák egyikében Kiss Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök –  úgy is mint a magyar katolikus papok labdarúgó válogatottjának egykori középcsatára és a gyulai Katolikus Labdarugó Akadémia alapítója –  meghívja Ferenc pápa kedvenc csapatának a Buenos Aires-i Club Atlético San Lorenzo de Almagronak öregfiú csapatát, hogy a pápa máig kedvencei megmérkőzzenek a magyar papi válogatottal. És láss csodát, legendámban kedvenc csapata és labdarúgó oltártestvérei kedvéért maga Ferenc pápa is elkíséri az öregfiúkat, és a kezdőrúgásra is vállalkozik. A meccs eredményét természetesen nem árulom el, és az egészet elsősorban azért hoztam szóba, hogy érzékeltessem, nem vagyok Kiss-Rigó püspök ellendrukkere. Még lélegzetelállító öngólja után sem.

Ami történt, kevésbé tűnik valószerűnek, mint legendám, ami végül is megtörténhetett volna. Néhány napja a szeged-csanádi püspök azt nyilatkozta a Washington Post-nak, hogy a hazánkba érkező migránsok cinikusak és arrogánsak, Allah Akbar kiáltással lerohanják országunkat, elárasztják Európát, s komoly veszélyt jelentenek az egyetemes keresztény értékekre. Őket azért is méltatlan támogatni, mert szemetet hagynak maguk után, sokszor az ételt is visszautasítják, és legtöbbjüknek van pénze. Ami pedig Ferenc pápát illeti, nincs tisztában a magyar helyzettel, a megyéspüspök szerint vele szemben Orbán Viktornak van igaza. Miután a nyilatkozat elrettentő példaként bejárta a világot, a püspök több fórumon (így a Civilhetes-hu-n is) hangoztatta, hogy eltorzították szavait, ugyanis ő nem uszított a menekültek ellen, sőt egyetért a pápával abban, hogy az egyháznak aktívan részt kell venni a menekültek segítésében. Csakhogy, folytatja, Kiss-Rigó püspök, a Szerbia felől mostanság érkezők, bizony, nem valódi menekültek, hanem betolakodók. És aztán így „pontosít”: azért gondolja, hogy a pápa félreérti e helyzetet, mert távolból nem lehet megítélni, miféle emberek jönnek át a határon. Őszerinte „ez egyfajta betolakodás. Nem menekültek jönnek, hanem gazdasági bevándorlók, provokatőrök és még ki tudja, milyen jövevények”.

Nos, Ferenc pápa nagyon is jól tudja kifélék-mifélék, és még akár nála is jobban tudhatná a szeged-csanádi püspök, ha megtekintené (saját szemével, és nem előítéletes szemüvegén keresztül) a közvetlen közelében zajló eseményeket. Hogy nem hinne saját szemének és a menekültekben afféle jumurdzsákokat látna? Hogy úgy gondolja, pápább a pápánál? Bizony, ez sem kizárható. Erre utal az, hogy a püspök egyetért Orbán Viktor menekültpolitikájával, ugyanis Kiss-Rigó püspök szerint a miniszterelnök azon kevés emberek egyike, aki képes rátalálni az „értelmes és keresztény” megoldásra. Hozzátehetjük: szemben a pápával (akire ez a Rigó végül is fütyül), sok-sok ország sok-sok püspökével, mifelénk Erdő Péterrel, a bencés és jezsuita szerzetesekkel, a Szent Egyed közösséggel, Böjte Csabával, saját papjával (a röszkei plébánossal, aki felajánlotta előbb rendezvénytermét, majd templomát is). Kiss-Rigó László mint egy vérmes középcsatár nekiront a védelemnek, vagyis a menekülteket védő keresztényeknek, csatakiáltásként pedig a menekültek elleni kormányzati kampány és másféle gyűlöletbeszédek szlogenjeit visszhangozza.

Mint vallásszociológus úgy látom, hogy ez a püspöki nyilatkozat a hazánkat sújtó kulturális és erkölcsi válság egyik tünete, de mint az OJD (Ordo Joculatorum Dei) alapítója, makacs derűlátással megfertőzötten úgy remélem, hogy ez a meccs még nem ment el. Még a papi válogatott egykori középcsatárának katasztrofális öngólja ellenére sem. Jelentem, vannak reményteljes forgatókönyveim. Ezek egyike szerint egyházmegyéje pápista hívei előbb szép rendesen kifütyülik püspöküket, majd testvéri feddésben részesítik, aztán szépen átelmélkedik, és – afféle katolikus kegyességi szlenggel szólván – „megimádkozzák” a történteket. Ezután kerülhetne sor  penitenciaként (vagy akár jutalomjátékként) – a jótékonysági mérkőzésekre, melyeken a papi öregfiúk válogatott Kiss-Rigó László csapatkapitányságával és középcsatárságával barátságosan megmérkőzne előbb a menekültekkel, majd a menekülteket segítő civilekkel és klerikusokkal. És ha Szentgyörgyként a sárkány legyőzésére is kedvük szottyanna, kiállhatnának akár még az „ellenpápista” plébánosok, a futballhuligánok és a hatvannégyvármegyések ellen is.

És ha mindez megtörtét, akkor megkezdődhet az igazi meccs, melyhez Ferenc pápa már megadta a kezdőrúgást, vagyis a menekülteknek a keresztény hívek általi befogadása, irgalmas szamaritánusként, szemben az irgalmatlan plakátokkal, törvényekkel és szögesdrótkerítésekkel.

Kamarás István OJD