Olvasói levelek

Gratulálok – a megújult folyóirat pont olyan, amilyennek elképzeltem (évi 4 szám, kisebb formátum, képek nélkül). A tipográfia is nagyon szép lett.
Természetesen előfizettem – s nem is kívánhatok mást, mint még 25 évfolyamot.

Cs.F., Budapest 

Az idei 1. számban „nagy dobás” a családtervezéses tanulmány. Borzasztóan hiánypótló – és borzasztó, hogy az, és miért kell annak lennie… Hogy erről nem szabad nyíltan beszélni. Hogy igenis létezik olyan, akinek a természetes családtervezés (TCST) nem működik. A 7. napon és 27. napon fogant a két fiam. Mindkét szülésnél majdnem ott maradtam a szülőágyon, de az utolsó tényleg kritikus volt. Akkor világos volt, hogy erre a merész kalandra én többé nem vállalkozhatok. Végül úgy döntött a férjem, hogy elkötteti magát, ezt ő végiggondolta, és helyesnek tartotta. Én tudtam, hogy nincs minden rendben ezzel, mert ez az egyház álláspontja szerint öncsonkítás, és mint ilyen, súlyos bűnnek számít, de nem láttam jobb megoldást, főleg biztosabbat nem. És persze konfliktusba kerültem a lelkiismeretemmel, mert nem nyitott az életre a házasságom, de vállaltam, és az Úr elé álltam azzal, hogy ennyi telik tőlem, ha az életre nyitottság és az életem között kell választani, nem tudom azt mondani, hogy legyen inkább 7 árva utánam.
Viszont a fiamnak, aki két éve házas, mert nem volt hajlandó együtt élni, így elvette azt, akit szeret, de még egyetemista, a felesége 20 éves, és ő is tanul még, azt mondtam, hogy bár az egyház nem ezt tanítja, használjon óvszert, mert se lakás, se jövedelem, így nem lehet gyereket vállalni. Nos, akinél gyónt ez év Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, meg teljesen elszörnyülködött, hogy de hát hogy képzeli, hogy meri imádkozni a Miatyánkot, hogy legyen meg a te akaratod, ha egyszer elzárkózik! A menyem pedig azonnal fogant… Ismétlem, se lakás, se jövedelem… mi támogatjuk őket, amennyire csak a svájci frankhitelünk engedi…
Így hát elmentünk hozzájuk a mostani számmal felfegyverkezve, és elmondtuk, hogy nagyon boldogan várjuk az unokánkat, de beszélgessünk egy kicsit. Felolvastam egy pár dolgot belőle, hogy azért mégse gondolja azt, hogy el fog kárhozni, ha óvszert használ, és kicsit rávilágítottam arra a dologra, hogy a magyar püspöki kar mit ír erről, hogy milyen szempontjai vannak a felelősségteljes gyermekvállalásnak. (Ugye nem mindegy, hogy egy vagy orgonasípnyi gyerkőc jön így a világra). Úgyhogy ennyire nagy haszna volt most ennek a számnak!

Gy.Gy.