Olvasói levelek 2008/1-2.

Megjelent az Egyházfórum 2008/1-2. számában

Őszintén meglepett, hogy megkérdezték, vajon a korábbi vagy a mostani formájú kiadás tetszik-e jobban. Én annak idején gyakorlatilag a magyarországi megjelenés kezdetétől olvastam a lapjukat. Nagyon szerettem, de nem biztos, hogy a kisebb mérete miatt. Az biztos, hogy akárhol jártamban olvastam, nekem praktikusabbnak tűnt a kisebb, mint a mostani A4 méret. Most is őrzöm a korábbi számait, és elő-előveszek egyet, ha jut rá időm, meg a könyveiket is.

Érdekeltek a témák, amiket fölvetettek bennük, és a vélemények is. Úgy láttam és látom ma is, hogy a szerzőknek és következésképpen a szerkesztő(k)nek voltak kérdéseik és problémáik, mint minden normális és értelmesen gondolkodó embernek. Azt hiszem, ezért helyesebb, ha semmiféle „szubordinációs hierarchia” nem vállal védnökséget a lap és a kiadó fölött. Biztosan sokkal nehezebb így fennmaradni, de szerintem így érdemes.

Tavaly óta ismét előfizetőjük vagyok, nem bántam meg. Nem hiszem tehát, hogy a hosszméretekkel kifejezhető formátum a fő kérdés.
A tévedés jogát is fenntartva, tisztelettel és üdvözlettel:

M.J.

Mit javasoljak az EF külsejére, megjelenésére vonatkozóan? Igaz, hogy megszoktam, és így szerettem meg a lapot. Mégis: könnyebben lenne kezelhető, ha a mérete kb. a Távlatok méretének felelne meg.

A belső képszerkesztés gyakran igazi telitalálat volt, ám a kivitel – tudom, anyagi okokból – szürkeségével elmaradt ettől a nívótól. A mai embert ez már nem fogja meg, talán csökkenti is az üzenet mondanivalóját. Ezért javasolnám, hogy ez – vagyis a tartalom képekkel történő élénkítése – elhagyható lenne. A tördelés, a betűk számomra megfelelőek.

A lap külső megjelenése azonban – úgy gondolom – nem nélkülözhetné a színes képeket, fotókat, ábrákat. Ma ennyi engedményt kell tenni a figyelemfelhívás érdekében.

Nagyon tetszett, hogy korábban évfolyamonként azonos színnel jelent meg a lap – ezt talán továbbra is meg lehetne tartani.

Egy-két régi, 80-as évekből származó számot láttam: az a méret túl „komolytalanná” tenné a folyóiratot, — a papír minőségéről nem is beszélve. A betűk is nehezen olvashatóvá tették a lapot, de ez akkor érthető és megbocsátható volt, hiszen a lényeg az volt, hogy VOLT lap.

Szeretettel:

MPné

Befizettem előfizetésemet az idei évre. Azonban olyanok részére, akik nem tudják fizetni a folyóiratot, szívesen vállalok intenciót. Ha ez segítséget jelent, kérem, jelölje ki számomra a 3 intenciót (a végzését addig nem kezdem el).

A folyóirat külalakjára vonatkozó kérdésére azt válaszolom, hogy jó volt az előző formátum is, jó a mostani is; a lényeg, hogy legyen! – És reméljük, Isten segítségével lesz is.

Hálás köszönet és Isten áldása kísérje munkájukat.

Őszinte tisztelettel:

K. plébános

Megdöbbentett a küldött értesítése, bár már megelőzően is sejtettem, de azért nem tudtam valósnak tartani anyagi nehézségeiket! Nem a példányszám csökkenése okoz számomra nehézséget – de nagyon félek a „megszűnéstől”. Igen nagy hiányt jelentene, mert így tájékozódhatok a kétféle gondolkodásmódról: ahogyan én is ítélkezem egy-egy jelenség felett, vagy ami idegen számomra.

Ha már ezt említettem, meg kell jegyeznem, hogy igen megerősítette „hitvallásomat” Asztrik főapát úr interjúja. Nem sokkal később a tv-ben láttam és hallottam beszélni is egy református püspökkel! A kettő aztán teljességgel kiegészítette egymást bennem. Azt is nagyon aktuálisnak tartottam, ahogy lehozták az iszlámmal való „összeütközést” és megoldását. Remélem, hogy az ténylegesen nem csak egy politikai manőver volt!

Nagyon bízom a további „megjelenésükben”!

B.É., Bp

Meg szeretném mondani, hogy a 2007/4-es Egyházfórum kivételesen jól sikerült.
Cikked a magyar politikai katolicizmusról igen tetszett; Paskai László és Várszegi Asztrik fényképeinek egymással szembe helyezése egyszerűen telitalálat. Többet mond, mind egy ötoldalas lélektani analízis.

Úgy gondolom, hogy hasonló, tematikusan homogén számokat kéne készíteni. Ilyen volt már a megelőző, az iszlámról és a kereszténységről szóló, szám is. Hasonló téma lehetne a hitelesség: Ki beszél Magyarországon ma hitelesen Jézus Krisztusról? Hogyan lehet az, hogy ifj. Hegedüs büntetlenül mondhatja antiszemita beszédeit, arra hivatkozva, hogy csupán Szabó Dezsőt idézi. Szabó Dezső felelősségét csökkenti, hogy nem tudhatta, ocsmányságai hová vezetnek. Auschwitz után azonban ezt senki sem mondhatja. Persze őrült és aljas bárki lehet, azonban ez a beszéd nemcsak Hegedüs Lórándot minősíti, hanem azt az egyházat is, amely eltűri, hogy ilyen ember lelkészi palástot viseljen.

V. E.

Most tudtam csak internet közelbe jutni. Pótolom a karácsonyi, névnapi és újévi jókívánságaimat. Tartson meg a Jó Isten ebben az új évben is jó erőben, egészségben, kísérje áldásával „figyelő” szolgálatodat. Egyik püspök atya „Egyházi Blikk”-nek nevezi  Fórumunkat… Lelke rajta.
Nekünk tiszta forrás…
Természetesen ebben az évben is megrendelem az Egyházfórumot 3 példányban.

T. rk. lelkész

Mi nem vagyunk olyan tájékozottak, mint a püspök úr, mert nem olvassuk a Blikket. Ezért azt sem tudjuk megítélni, hogyan értelmezzük szavait.

(A szerk.)