Nyolc boldogság pedagógusoknak

Boldogok vagytok, mert munkátok során állandó kapcsolatban vagytok a gyermeki egyszerűséggel.

Bár felnőttek vagytok, ahhoz, hogy megértsetek bennünket, egy kicsit gyermeknek kell maradnotok. Tudnotok kell játszani, érdek nélkül alkotni, őszintén nevetni, hinni, hogy lehetséges boldogan élni, míg meg nem halunk.

Boldogok vagytok, mert át kell éreznetek a gyermeki bánat mélységét.

Ti már többet tudtok az életről így szomorúságotok talán megalapozottabbnak tűnik. Ha meg akartok vigasztalni bennünket, el kell fogadnotok, hogy akár egy könnycseppünk is magában hordja mindazt, ami fájdalmas a világban.

Boldogok vagytok, mert munkátok szelídségre tanít benneteket.

Kiabálva, veszekedve nem tudjátok megtanítani nekünk, hogy az erőszak semmire sem vezet. Ha felemelitek a hangotokat, mi is azt tesszük, ha nyugodtan, szelíden szóltok hozzánk, előbb-utóbb mi is elcsendesedünk.

Boldogok vagytok, mert sokszor a gyerekektől tanulhatjátok az igazságot.

Sok rossz tapasztalat talán óvatossá tett benneteket, úgy érzitek, jobb, ha nem mondjátok ki, amit éreztek. Mi még nem félünk megfogalmazni azt, amit ti szívetek legmélyébe rejtettetek és talán el is felejtettetek.

Boldogok vagytok, mert megbocsátás nélkül nem tudtok dolgozni.

Sokszor kell haragudnotok ránk, de ahhoz, hogy munkátokat folytatni tudjátok, nem válhatunk örök ellenségeitekké. Így lesz életetek természetes része a mások iránti megbocsátás nagyszerű képessége.

Boldogok vagytok, mert felfedezhetitek a gyermeki szív tisztaságát.

Kell, hogy higgyétek, bármilyen rossznak, megátalkodottnak tűnik egy gyerek, szíve mélyén ott rejtőzik tisztasága. Munkátok legszebb része ennek feltárása.

Boldogok vagytok, mert békességre kell törekednetek.

Ha nincs békesség a szívetekben, nem tudtok közénk jönni. A legapróbb feszültséget is megérezzük, nyugtalanná, irányíthatatlanná válunk. Így lesz számotokra létkérdés belső nyugalmatok megőrzése.

Boldogok vagytok, mert hivatásotok feltétele egy harsányan képviselt, agyonreklámozott, hamis világ elitélése.

Ti állandóan résen kell, hogy legyetek. Szembe kell állnotok egy olyan világgal, amelyik nagyon könnyen be tud csapni minket. Miközben bennünket védtek, ti is megmenekültök.

LUKÁCS TIBORNÉ, gyógypedagógus