Kreatív videók szent terekben és időkben

A Tiszántúli Református Egyházkerület Hirdesd az Igét az iskolákban! elnevezésű eseménysorozata kreatív videóinak arculatépítő hatása

2015 szeptemberétől a Tiszántúli Református Egyházkerület szervezésében megvalósuló Hirdesd az Igét! program archiválásában és kreatív videóinak elkészítésében veszünk részt. A Református Egyháznak korábban nem volt hasonló kezdeményezése: ennyire strukturált és célorientált kommunikációt mind ez idáig nem folytatott. A saját felületeinken megosztva a videókat azt tapasztaltuk, hogy ismerőseink érdeklődők az anyagokkal kapcsolatban, ezért kíváncsiak lettünk arra, hogy az eseménysorozat kreatív videóinak milyen arculatépítő hatásai lehetnek.

A Tiszántúli Református Egyházkerület Hirdesd az Igét az iskolákban! elnevezésű eseménysorozata kreatív videóinak arculatépítő hatása

2015 szeptemberétől a Tiszántúli Református Egyházkerület szervezésében megvalósuló Hirdesd az Igét! program archiválásában és kreatív videóinak elkészítésében veszünk részt. A Református Egyháznak korábban nem volt hasonló kezdeményezése: ennyire strukturált és célorientált kommunikációt mind ez idáig nem folytatott. A saját felületeinken megosztva a videókat azt tapasztaltuk, hogy ismerőseink érdeklődők az anyagokkal kapcsolatban, ezért kíváncsiak lettünk arra, hogy az eseménysorozat kreatív videóinak milyen arculatépítő hatásai lehetnek.

A Hirdesd az Igét! program az Egyház és a református vallás belső megújulását és külső kommunikációját igyekszik szolgálni. Többféle részprogramból áll össze: a különböző egyházmegyék és kerületek tematikusan kapcsolódnak az éves programsorozathoz, így valósul és valósult meg a Hirdesd az Igét! (az iskolákban, a zene nyelvén, a fiatalok nyelvén). Mi a Hirdesd az Igét az iskolákban! alprogram két kreatív videóját választottuk ki a kutatáshoz, amelyek Törökszentmiklóson és Karcagon készültek. Ez az esettanulmány fontos példa lehet arra, hogy a Református Egyház milyen jó gyakorlatokkal tudja erősíteni misszióját, hogyan segítik elő a videók a társadalmi diskurzus alakulását, és milyen kultúra-, illetve értékközvetítő szerepük van az audiovizuális tartalmaknak.

Kutatásunkból azt szeretnénk megtudni, hogy a különböző meggyőződésű csoportok egy módszertanilag szakszerűen felépített fókuszcsoport tagjaiként hogyan látják az általunk készített videókat, milyen hatással van rájuk, mi a véleményük ezekről és a videókban érintett témákról. Kutatásunk keresztmetszeti kutatás, egyszeri látlelet, pillanatfotó az emberek véleményéről, azonban így is nagyon fontos visszajelzés számunkra és az Egyház számára egyaránt – ez tekinthető a legfőbb társadalmi hasznának.

Hipotézisünk szerint az arculatépítés elemeit a 21. században az Egyház is használni tudja. Egy-egy ilyen videó az Egyháznak elérhetőbb, közvetlenebb, személyesebb arculatot tud teremteni, olyan platformokon és műfajban is megjelenhet, ahol eddig nem. A kutatásban részt vevő személyek őszinte véleményükkel további iránymutatással szolgálhatnak az Egyháznak és nekünk is. Emellett mérhetővé válhatott az is, hogy működhetnek-e ezek a videók külső és belső kommunikációs eszközként egyaránt.

Pálóczi Alexandra
kommunikációs munkatárs, sajtóreferens, Tiszántúli Református Egyházkerület
szerkesztő-riporter, Európa Rádió

Szirák Sára
kommunikációs munkatárs, sajtóreferens, Tiszántúli Református Egyházkerület
szerkesztő-riporter, Európa Rádió