Jordánparti Party

Már napok óta teljes gőzerővel dübörgött a popfesztiválok popfesztiválja, a Jordánparti Party. Csúcson volt már a hangulat, pedig még meg sem jelent a beharangozott szupersztár. Már a beharangozó sem volt akármiféle kispályás a szakmában, hanem maga a BBB (a Big Baptist Band) frontembere, aki Johnny Bapty néven híresült el. Ő volt az, aki akkora lélekkel tudta nyomni a Down by the riverside-ot, hogy még maga Mahalia Jackson is megkönnyezte. Ő is tanúságot tett, más sztárokkal együtt, akik együtt énekelték vele a másik híres dalát, a Somene is Souting-t, hogy „Kiáltó hangja szól a pusztában. Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit! A völgyeket töltsétek föl, a hegyeket, halmokat hordjátok el, ami görbe, legyen egyenessé!”

Már napok óta teljes gőzerővel dübörgött a popfesztiválok popfesztiválja, a Jordánparti Party. Csúcson volt már a hangulat, pedig még meg sem jelent a beharangozott szupersztár. Már a beharangozó sem volt akármiféle kispályás a szakmában, hanem maga a BBB (a Big Baptist Band) frontembere, aki Johnny Bapty néven híresült el. Ő volt az, aki akkora lélekkel tudta nyomni a Down by the riverside-ot, hogy még maga Mahalia Jackson is megkönnyezte. Ő is tanúságot tett, más sztárokkal együtt, akik együtt énekelték vele a másik híres dalát, a Somene is Souting-t, hogy „Kiáltó hangja szól a pusztában. Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit! A völgyeket töltsétek föl, a hegyeket, halmokat hordjátok el, ami görbe, legyen egyenessé!” Pedig Johnny Bapty egyáltalán nem volt finom ember, nem csak azért, mert teveszőrős-bőrőves szerelést viselt, sáskával és vadmézzel spannolta fel magát, hanem sokkal inkább azért, mert rendre ilyesmiket vagdosott rajongói fejéhez: „Viperák fajzata! Ki tanított arra titeket, hogy fussatok el az eljövendő harag elől?” De ők nem futottak el, és még akkor sem tágítottak, amikor ezt hirdette: „Teremjétek a bűnbánat méltó gyümölcsét! A fejsze már a fák gyökerén van. Minden fát, amely nem terem gyümölcsöt, kivágnak és tűzre vetnek”. Erre föl sokan megkérdezték a frontembert: „Mi tegyünk hát?”  Válaszul a BBB rázendített a Whoever has two shirt-re, vagyis hogy „Akinek két ruhája van, adja oda annak, egy sincs. S akinek van ennie, ugyanúgy tegyen”. Így is tettek nagyon sokan. Aztán jöttek hivatalos emberek is, és ők is megkérdezték, hogy mit tegyenek. A frontember a képükbe bömbölte a nevezetes Don’t collect more-t, azaz, hogy „Ne szedjetek be többet, mint amennyi meg van engedve!”. Jöttek más hatalmi személyek is, hasonló kérdéssel, ők pedig megkapták a Be content!-et, vagyis hogy „Ne zsaroljatok, ne bántsatok senkit, hanem elégedjetek meg hatalmatokkal!!”

A nép feszülten várakozott. Valamennyiüknek eszébe jutott, hátha mégis csak Johnny Bapty az eljövendő Megasztár, akit egyesek már Megváltónak neveztek. Ezért a frontember előbb földig hajolt, majd belekezdett a fesztivál szuperdalává váló I baptize you with water-be: „Én vízzel keresztellek titeket, de jön majd a nálam nagyobb sztár, akinek és a csicskása sem lehetek, aki Szentlélekben és tűzben fog benneteket megénekeltetni, akinek a hangját nem kell majd felerősíteni”. És még sok gyönyörű világszámmal buzdította híveit, akik szépen rendre meg is keresztelkedtek. És amikor sorra mártogatta be híveit a folyóba Johnny Bapty, halkan és észrevétlenül megjelent a Megasztár. Szép szerényen ő is felvette a keresztséget, ugyanis nem akart mást, mint egy lenni közülük, és így aztán el is tűnt a tömegben. A mélyen megrendült Johnny Baptyn kívül senki sem vette észre, és persze az sem tűnt fel senkinek, hogy egy szupersztár avat föl egy Megasztárt, de még az sem, hogy egy gyönyörűszép fehér galamb száll rá a Megasztárra. Csupán csak az égi szózatból tudhatta meg mindenki, hogy valami egészen rendkívüli dolog történt, ugyanis a mindent túldübörgő és mégis szeretetteljes rekedtes basszus (mely Louis Armstrongéra emlékeztette az egybegyűlteket) ezt zengte: „Te vagy az én szeretett fiam, benned telik a kedvem”. Ezt aztán a BBB kíséretével órákig ismételgették, és persze ebből is világszám lett: a híres-nevezetes You are my own dear son.

Kamarás István OJD