Egyházfórum

Gondolatok Andreescu professzor cikke nyomán

Nagy érdeklődéssel olvastam Andreescu professzor gondolatait Orbán Viktor miniszterelnök 2022. júliusi előadásáról, melyet a Bálványosi Szabadegyetemen tartott. A főszerkesztői bevezető szerint Gabriel Andreescu elfogulatlanul, román oldalról önkritikusan értékeli a magyar miniszterelnök beszédét. Elolvasva mind a beszédet, mind a professzor írását, megállapíthattam, hogy a román politológus nemcsak önkritikus, hanem jócskán kritikus is a miniszterelnök által kifejtettekkel kapcsolatban. Az alábbiakban Andreescu elemzéséhez próbálok hozzászólni, egyben a miniszterelnöki beszéd egyes elemeihez is. Segítségül hívok néhány egyéb, idevágó tanulmányt.

A cikk első részében a szerző a magyar miniszterelnöknek az ukrán–orosz konfliktusban elfoglalt álláspontját elemzi, szemmel láthatóan helytelenítve azt. „Orbán Viktor empátiájának hiánya az ukrán tragédia iránt megdöbbentő” – írja, hozzátéve, hogy a kárpátaljai magyarok számára Ukrajna orosz meghódítása tragikus lenne. Az ukrajnai magyar oktatás nehézségeihez képest sokkal súlyosabb, erőltetett, gyors magyartalanítás következhetne be, az ellenállás legcsekélyebb esélye nélkül.

Orbán álláspontját, mely szerint ki kell maradni a háborúból („ez nem a mi háborúnk”), kontraproduktívnak tartja, mivel rontja a magyar állam azon törekvésének legitimitását, amely a határon túli magyar közösségek jogainak kiterjesztésére irányul.

 

Medgyesi György

(A teljes cikk az Egyházfórum 2022/4. számában olvasható.)