Foci helyett, teológiai VB döntő

Megjelent az Egyházfórum 2006/3. számában 

Míg a világ nagyobb részét a 2006-os németországi foci-vb tartja lázban, s a végső döntőt, Olaszország-Franciaország között, július 9-én, mintegy egy milliárd  ember nézi, szurkolja végig, addig egy finn (feltehetően lutheránus) teológus, Patrik Hagman, ugyanazon a napon, 9-én, vasárnap megrendezi a rendszeres teológusok vb döntőjét, saját web-oldalán: http://shrinkinguni.blogspot.com/.

Hagman az elmúlt hetekben, a már említett website-on játszotta le az elődöntőket. Nála a végső döntő Németország és Svájc között dől el. Vagyis a finálé a német protestáns Jürgen Moltmann és a svájci katolikus Hans Urs von Balthasar között zajlik.

A tét: ki a 20. század legnagyobb hatást gyakorló rendszeres teológusa.

A választ az interneten szörfölő szavazók adják meg, ők döntenek arról, hogy hatásában, tartalmában és kreativitásában ki a legnagyobb.

Az online teológiai meccsek híven követték a FIFA foci vb mérkőzéseit.

Érdekes, hogy a négyes elődöntőbe bekerült Joseph Ratzinger, a jelenlegi római pápa, akit épp Moltmann ütött ki. A katolikus Karl Rahner már bronzérmes.

Az egyik internetes hozzászóló úgy véli, hogy Moltmann „Reménység teológiája” az egyik legjelentősebb 20. századi új, teológiai gondolat.

Eredetileg 32 teológus indult, hamarosan 16-an folytatták a küzdelmet, mindegyikük hímnemű: 6 német, 4 amerikai, 2 francia és 4 más nemzetiségű. 9 protestáns, 6 katolikus és 1 ortodox. Az egyszemélyes küzdelemben, az elődöntőben még ott volt: a protestáns Wolfhart
Pannenberg és az amerikai lutheránus Robert W. Jenson is.

Ezt a versengést úgy tűnik, hogy Moltmann nyeri meg, aki a 20. században új perspektívákat nyitott meg, és leginkább összhangban volt saját kora szellemi kérdéseivel, úgy tud szólni a mához, hogy az mégis időtállónak tűnik.

Patrik Hagman, a teológiai vb üzemeltetője biztos benne, hogy 50 év múlva már a 20. századi feminista teológiát fogják első helyen díjazni.

Szent-Iványi Ilona