Fellebbviteli eljárás (szemelvények egy elgondolkodtató üzenetváltásból)

Tényállás

… Most éppen egyik kedves ismerősünk magzatáért imádkozunk, akikről a „szokásos” UH vizsgálaton megállapították, hogy valami nincs rendben, s ezért el kellene vetetni. Amikor az édesanya újabb vizsgálatot kért, csodálkoztak, hogy miért nem érti az anyuka, hogy ez a magzat, ha megszületik, csak vegetálni fog, mint egy kis virág és az egész családra, meg a társadalomra is óriási terhet jelent… Egyébiránt az ismerősünknek ez lenne a negyedik szülése!! Óriási a nyomás az édesanyán, de Istennek hála, most még állja a sarat: a 86. napnál tartunk éppen.

Kérlek, kísérjétek őket is! Fohászkodjatok az anyukáért –, hogy jó döntést hozzon a sok oroszlán üvöltése ellenére – és a magzatáért is, hogy betöltse azt a helyet, amelyet a Mindenható Isten neki szánt. Szeretettel, bizakodással!

Első fok

…  bizony, egy csatát elveszítettünk: ma „befejeznek egy terhességet” annál az ismerősünknél, akit a minap imáitokba ajánlottam. Megállapítottak nála egy HELLP elnevezésű szindrómát, amely – így szól a leírás – ártalmas az anya és magzat számára. Hát igen: a magzat számára feltétlenül és visszavonhatatlanul ártalmas. Azon túl, hogy tehetetlenül szemléljük ennek az édesanyának a világ által sugallt és ráerőszakolt vergődését és döntését, több dolog is feltűnt ebben a szomorú (gyilkossági) történetben.

Az egyik az az eufemisztikus megfogalmazás: „befejeznek egy terhességet”. Micsoda hajlékony, érzékeny szóhasználat?! Befejeznek. Befejezzük az étkezést, befejezzük a levélírást. Befejezünk egy életet. Tudniillik a másokét, nem a magunkét. Egy orvos befejezi egy magzat életét… A másik a szindróma elnevezése: HELLP. Miközben asszociálhatunk az angol HELP szóra, amelynek segítség… az alapértelmezése, így, ebben a formájában felbukkan az, ami valójában: HELL, azaz pokol… Merthogy ez az igazság: az a pokol és a gonosz műve, akárhogy csűrjük-csavarjuk.

Azt hiszem, mindebből egy a lényeges: igyekeznünk kell, hogy betöltsük a Mindenható által számunkra tervezett helyet. Mi megköszöntük, hogy ezért a magzatért imádkozhattunk és hogy az ő élete oly sokunkat megmozgatott.

Másodfok  

… A szülészet-nőgyógyászat mint szakma alapszabálya, hogy veszélyeztetettség esetén elsősorban az anya életét menti. Lehet ezen vitázni, moralizálni, véleményt formálni, de az orvosok jelen esetben orvosi szempontból helyesen döntöttek. Természetesen én is szomorú vagyok a kioltott élet miatt. Ennél szomorúbb már csak mindkét élet elveszítése esetén lennék…

A HELLP-szindróma  közvetlenül veszélyezteti az anya és a magzat életét. A szindróma a fehérjevizeléssel, magas vérnyomással járó… terhességi toxémia legsúlyosabb formájának számít. Ilyenkor a vörösvértestek szétesnek, a vérlemezke-szám csökkent, és magasra szöknek a májenzimek értékei. A szindróma nagyon gyorsan haladhat előre, emiatt azonnali beavatkozást tesz szükségessé… Nincs szó tehát sem segítségről, sem pokolról.

Nem mindig az ördög műve az orvostudomány, hanem egy olyan eszköz, melyet Isten adott a kezünkbe és tisztességgel, hittel végezve nem ellene, hanem vele dolgoznak az orvosok. Nem érdemes kiforgatni a tényeket magukból és olyan dolgokat belelátni, gondolni, melyeknek nincs alapja. Imádkozzunk minden olyan magzatért, akinek itt a Földön van helye, hogy ne kelljen sokuknak eltávozniuk idő előtt, és azokért, akik csak egy kis időre jöttek közénk, hogy jelként legyenek itt nekünk!

Isten óvja az Édesanyát és ölelje magához a gyermeket, akinek az útja már Vele folytatódik!

Kúria

Imádkozzatok orvosaitokért is.                              

Összeállította: Scharle Péter