Bátorság az egyházért emlékérme átadása

2011. szeptember 20-án Pécsett két személy vehette át az Egyházfórum „FIDENTIA PRO ECCLESIA” (bízó bátorság az egyházért) emlékplakettjét: Uzsalyné dr. Pécsi Rita és Csizmadia Zoltán.

A teljes cikket a címre kattintva érheti el.

{flike}

2011. szeptember 20-án Pécsett két személy vehette át az Egyházfórum „FIDENTIA PRO ECCLESIA” (bízó bátorság az egyházért) emlékplakettjét: Uzsalyné dr. Pécsi Rita és Csizmadia Zoltán.

Uzsalyné Pécsi Rita a Szent Mór Katolikus Iskolaközpont igazgatónője volt, aki munkája során került szembe a pécsi egyházmegye vezetésével. Tevékenységét fokozatosan ellehetetlenítették, az iskola finanszírozására átutalt állami pénzeket visszatartották, közben megvádolták, hogy rossz gazdálkodásával csődbe viszi az intézményt, végül eltávolították az iskolából. Ezt követően az Egyházfórumnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy „nem vesztettünk, semminek sincs vége! Most még fontosabb, mint valaha, hogy megmutassuk az utánunk jövőknek, a gyerekeknek, hogy érdemes az igazságért küzdeni, és így érdemes ehhez az egyházhoz tartozni“.

Csizmadia Zoltán katolikus papként szolgált a pécsi egyházmegyében, majd egy komolyabb válság után családot alapított. Papként óhatatlanul belelátott a színfalak mögött zajló eseményekbe, de mindazt, amit az egyházmegyében tapasztalt, megpróbálta elfelejteni. A püspökség vezetésének viselkedése azonban felháborította, „mert azt mutatta, hogy… még mindig azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, bárkit tönkretehetnek, nekik nem esik bántódásuk, ők mindig csak nyernek”. Ezért úgy döntött, feljelentést tesz a rendőrségen a pécsi egyházmegye vezetése ellen. Névtelenül, mert, mint mondta, tartania kellett bizonyos retorzióktól, amelyek be is következtek. Neve csak az emlékérme átadó ünnepségén vált nyilvánossá.

Az emlékplakett átadásáról hamarosan videót teszünk közzé a you tube-on, és beszámolunk róla az Egyházfórum 2011/4. számában. Addig is megnézhetők az ünnepségről készült fényképeket a bama honlapján: http://www.bama.hu/galeria/54701 és olvasható egy tudósítás a Pécsi Stop oldalán: http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=937008