egyházfórum
ALAPÍTVÁNY
KIADÓ
FOLYÓIRAT

A Világ-nézet internetes rovatban olyan publicisztikákat közlünk, amelyben szerzők röviden reagálnak egyes, közeli és távolabbi világunkban zajló és közérdeklődésre számot tartó folyamatokra, lehetőleg érvényesítve az „egyházfórumos”, zsinati látásmódot.

Rossz fa rossz gyümölcsöt terem

Ha épp arra hangolt hallgatóságra számíthat, a magyar miniszterelnök mind gyakrabban hivatkozik a keresztény értékekre. Imádkozzál és dolgozzál – mondja egy napon a jáki templomban. A keresztény családeszme védelmezése miatt támadja Magyarországot a keresztényellenes Európai Unió – hirdeti másnap „keresztény értelmiségiek” előtt Győrött. Véleménye, eszméi vagy inkább fogásai a templomokban is megjelennek: aláírásokat gyűjtenek már az Isten házában is.

Nem lenne ezzel semmi baj, ha jó fáról lenne szó, hiszen – ahogy Jézus mondja – a jó fa jó gyümölcsöt terem. A jó fa gyümölcse mindenekelőtt a felebaráti szeretet. A „nemzeti együttműködés” rendszerében azonban azt vesszük észre, hogy régóta nem tapasztalt gyűlölettel beszélnek mindazokról, aki velük nem értenek egyet. Keresztény érték a béke, boldogok a békességszerzők. Miniszterelnökünk azonban harcról, küzdelemről szónokol, orrában a puskapor-szaga. Keresztény érték a szegénység leküzdése, hirdette Szent Ferenc, és hirdeti Ferenc pápa. A Fidesz rendszerében a szegény kitaszított és üldözött, annyit ér csak, amennyije van. Ha rossz a gyümölcs, bizony a fa is rossz!

Annál szomorúbb, ha az egyházi hierarchia is védelmébe veszi megnyilatkozásaiban a rossz fa rossz gyümölcseit. Ennek csak egyik, de kimagasló példája volt Márfi Gyula érsek 2012. februári válasz-levele, melyet David Baernek írt, és amely ma is olvasható a Veszprémi Főegyházmegye honlapján. Az érsek gyűlölettel beszél az Európai Unióról, Amerikáról, egy keresztény vallás papjáról, a nemzetközi tőkéről. Stílusa orbánviktori, szinte bayerzsolti. Ezt a pásztort követik papjai és hívei? Persze az is előfordult, hogy a Püspökkari Konferencia ellentmondott a politikai utasításnak, mint például trianoni évfordulón történő harangozásra való felszólítás esetén. Meg is fedték emiatt, de mégis felcsillant a remény: az egyház sem mindig és mindenben a politikai hatalom partnere.

Rossz keresztények, rossz papok és rossz pápák mindig is voltak. Mégis bízhatunk abban, hogy a dolgok végül – egyházban és államban – rendbe jönnek. Robert Browning szavaival: „God’s in his heaven; all’s right with the world – Isten fenn van a mennyben; világunkkal nincs semmi baj!”

Frigyes István


Share


Hozzászólások

egyszaKözhasznúsági jelentéseinkhez kattintson ide.

Új adószámunk:
19667908-1-43